Teknik, cybersäkerhet och företagsnyheter.

Har du frågor eller funderingar inom IT-Branschen? Kontakta vårt dedikerade expertteam genom sociala medier eller e-post för snabb och personlig hjälp. Om du är intresserad av reklammöjligheter, tveka inte att informera oss. Vi ser fram emot att höra från dig!

ella without consent

ShareWithCare: Telekom ökar medvetenheten om ansvarsfull användning av barns foton på Internet

Vi gillar att dela gemensamma erfarenheter enkelt digitalt. Bilder från semestrar, familjefester, skolresor eller weekendresor: känslosamma ögonblick som vi vill dela med vänner och familj. Detta sker ofta för slarvigt. Problemet: När de väl har publicerats på Internet är bilderna och ofta andra personuppgifter tillgängliga över hela världen och på obestämd tid.

Deepfake spot ökar medvetenheten om frågan om “delning”

Med kampanjen “ShareWithCare” vill Deutsche Telekom öka medvetenheten om ansvarsfull användning av foton och data. Kommunikationen börjar med den förtryckande deepfake fläcken “Ett meddelande från Ella”. Med hjälp av en familj tar han upp konsekvenserna av att dela barns bilder på Internet. Telekom uppmärksammar så kallat “sharenting” – en mycket kritiserad praxis där föräldrar förmedlar bilder, videor och detaljer från sina barns liv på nätet.

Filmen iscensätter och överdriver ett socialt experiment som kunde ha skett på exakt samma sätt – eftersom tekniken för det har funnits länge idag. Bilden av en 9-årig skådespelerska som heter “Ella” fungerade som grund för fallet. Med hjälp av den senaste AI-tekniken skapades en deepfake av flickan. Deepfakes är videor, bilder eller ljud artificiellt genererade av maskininlärning. I videon kan du se hur den “vuxna Ella” vänder sig till sina förvånade föräldrar.Hon sänder en varning från framtiden och konfronterar mamma och pappa med konsekvenserna att dela bilder på sina barn på internet.Detta är speciellt: För de första gången har en nästan åldrad deepfake av ett 9-årigt barn skapats så att hon kan agera och resonera som en vuxen kvinna Ella representerar en hel generation barn.

bi 230628 deepfake 1
ShareWithCare en vuxen kvinna Ella representerar en hel generation barn.

“Sharenting” främjar identitetsstöld

Varje person, inklusive ett barn, har rätt att själv bestämma över sin digitala identitet. Men studier visar att vid fem års ålder har ett genomsnittligt barn 1 500 bilder på sig själva på nätet – uppladdade utan deras samtycke, av de personer de litar mest på: sina föräldrar. Och experter förutspår att år 2030 kommer två tredjedelar av alla identitetsstöldfall att involvera delning. Genom att vårdslöst dela barns bilder online riskerar vårdnadshavare att oavsiktligt utsätta barn för profilering av datamäklare, hacking, ansiktsigenkänning, pedofili och andra hot mot integritet och säkerhet.

Digital kompetens är en integrerad del av digitalt deltagande

För att alla människor ska kunna delta i den digitala världen är det väsentligt att de kan agera säkert, självbestämt och rättvist i det digitala rummet. Digital kompetens är en integrerad del av digitalt deltagande. Det är därför Deutsche Telekom har åtagit sig att främja digital kompetens med många internationella initiativ. En annan viktig aspekt är att främja mediekunskap bland föräldrar. Detta inkluderar även hantering av bilder, information och data på sociala medier. För att stödja föräldrar i att skydda sina barns integritet och minimera digitala risker erbjuder Telekom och dess partners ett flertal erbjudanden:

Dela den här artikeln
Delbar URL
Föregående inlägg

Fler CONVENDUM Coffee i Stockholm

Nästa inlägg

Orange Cyberdefense stärker sina ambitioner i Europa när SCRT och Telsys blir Orange Cyberdefense i Schweiz

Läs nästa
sv_SESvenska