Teknik, cybersäkerhet och företagsnyheter.

Har du frågor eller funderingar inom IT-Branschen? Kontakta vårt dedikerade expertteam genom sociala medier eller e-post för snabb och personlig hjälp. Om du är intresserad av reklammöjligheter, tveka inte att informera oss. Vi ser fram emot att höra från dig!

chatgpt ropenai sweden it branschen

5 heta AI-verktyg för att starta e-handel

83% av tillfrågade beslutsfattare till företag i en undersökning utförd av Sisco, uppger att AI är en strategisk prioritet. AI kommer med all sannolikhet att förändra sättet vi jobbar på inom de allra flesta branscher, men vad betyder det för den som planerar att starta en e-handel?

AI är fortfarande i ett stadie där det inte kan ersätta det mänskliga arbetet, men kan redan idag användas för att optimera både uppstart och drift av en e-handelsverksamhet. Det kan handla om att skriva produkttexter, producera bilder, skriva mail och mycket mer.

Enligt en undersökning som presenteras hos Ehandel.se svarade 21% av tillfrågade e-handlare att de redan implementerat AI i sin verksamhet, och ännu fler planerar att göra det inom en snar framtid. Du som förbereder dig på att starta upp en e-handel kan få ett försprång genom att dra nytta av AI-verktyg redan från start.

För att du ska kunna komma igång så snart som möjligt har vi samlat ihop 5 av de mest användbara AI-verktygen för att starta en e-handel här nedan.

1. ChatGPT

Först ut har vi branschgiganten ChatGPT som du säkert redan hört talas om.ChatGPT har tusentals användningsområden som sträcker sig långt utanför e-handelsvärlden. ChatGPT har visat sig effektiv för att producera content, skriva produktbeskrivningar och till och med besvara kunders frågor på ett effektivt sätt.

En annan fördel med ChatGPT är att du kan kommunicera med den likt hur du kommunicerar med en människa. Har du några funderingar kan du ställa frågor som du sedan får svar på på bara några sekunder.
Det finns även möjlighet att integrera ChatGPTs tjänster direkt i din webshop. Stora e-handelsplattformar såsom Shopify erbjuder exempelvis appar som kan användas för att koppla på AI-chattbotar som drivs av ChatGPT och funktionsstöd för att generera exempelvis produktbeskrivningar.

 • Gratisversion finns.
 • ChatGPT Plus: 20$ per månad
cc00lv75rkgu9bpwsm0g

2. Jasper

29% av alla enskilda entreprenörer på den amerikanska marknaden bedriver just försäljning på nätet. Denna trend syns även på den svenska marknaden och allt fler företag säljer idag online. Ett väldigt effektivt verktyg som kan hjälpa dig att ansluta till den skaran av entreprenörer är Jasper. Jasper används primärt för att generera texter inom copywriting, men kan också användas för att generera bilder och andra typer av texter. Till skillnad mot ChatGPT så kommer Jasper dessutom med över 50 templates som kan hjälpa dig att generera exakt det du vill ha. Du slipper alltså sitta och krångla med prompts själv, utan kan ta hjälp av verktyget för att göra det.

Extra positivt med Jasper är också att det fungerar utmärkt på över 30 olika språk, varav svenska är ett av dem. Tyvärr finns det ingen gratisversion just nu, men du kan testa det helt gratis i 7 dagar innan du bestämmer dig för ett eventuellt köp.

3. Canva

Ska du starta en e-handel kommer du behöva bilder och designelement till din hemsida. Istället för att behöva anställa en grafisk designer kan du använda Canva för att generera bilder med AI. Dels kan den generera helt nya bilder, men du kan också redigera redan befintliga bilder med verktyget. Även här finns det mängder av templates som gör det lätt att få verktyget att göra exakt det man vill.

Canva är inte heller ett renodlat AI-verktyg, utan du kan också använda tjänsten för att själv redigera bilder, planera inlägg för dina sociala medier och mycket mer. Ett bra verktyg med många användningsområden, helt enkelt.

 • Gratisversion finns.
 • Pro: 12.99$ per månad.
 • Teams (upp till fem personer): 14.99$ per månad.
dy7ujs15alet7dgmcrch

4.AdCreative

Ett lite smalare och mer specifikt verktyg är AdCreative. Precis som namnet föreslår så är det ett verktyg som hjälper dig att skapa “ads”, alltså annonser. Det fungerar som så att du lägger in din logga, din färgprofil och beskriver din verksamhet. Sedan har AdCreative allt den behöver för att hjälpa dig generera annonser till alla dina kanaler.

Annonser är viktigt för så fort man fått upp sin e-handel. Utan någon form av annonsering kan det bli väldigt svårt att locka in några kunder överhuvudtaget. Har man inte budgeten att anställa en marknadsföringsbyrå är detta därför en no-brainer.

 • Möjlighet att testa gratis i 7 dagar.
 • Starter: 21$ per månad.
 • Premium: 44$ per månad.
 • Ultimate: 74$ per månad.
 • Scale-up: 111$ per månad.

5. MarketMuse

Sist ut har vi MarketMuse som är ett AI-verktyg som automatiserar mycket av den research och utvärdering av content du annars hade behövt göra manuellt. Istället för att subjektivt försöka komma fram till vad det är som får vissa texter eller bilder att fungera bättre än andra så kan MarketMuse göra en objektiv analys av situationen.

Du kan också använda detta verktyg för att planera framtida content, göra keyword research, analysera dina konkurrenters content och generera egna briefs. På så sätt sparar du dels massor av tid, men får också ett bättre resultat än om du som nybörjare skulle göra det själv.

 • Gratisversion finns.
 • Basic: 29$ per månad.
 • Pro: 39$ per månad.
 • Enterprise: 99$ per månad.

E-handelsplattformar med stort utbud av appar för AI

jocoimd8ovcpizwgfyji

Sammanfattningsvis blir det allt vanligare att använda AI-verktyg inom e-handelsvärlden. Idag finns det hundratals verktyg att använda sig av. På samma sätt som man traditionellt anställt grafiska designers, skribenter och marknadsföringsexperter så kan man idag använda sig av specifika AI-verktyg som är skapta för olika syften.

I takt med utvecklingen av AI-verktyg som är avsedda för e-handel och digital marknadsföring skapas även nya integrationer med de CMS och e-handelsplattformar som förekommer på marknaden. För den som ska starta en ny e-handel gäller det att välja en systemlösning för sin webbutik som ger tillgång till ett stort utbud av färdiga integrationer eller så kallade appar.

Generellt sett är det klokt att välja en av de mest populära e-handelsplattformarna på marknaden som ger tillgång till en appmarknad. En appmarknad kan enklast liknas vid Apples App store som ger användare tillgång till mängder av olika program som snabbt kan laddas ner och installeras.

För e-handlare som snabbt vill kunna dra nytta av befintliga och kommande AI-lösningar är det en stor fördel att kunna integrera dessa tjänster i sina webbutiker med hjälp av appar. Några av de mest populära e-handelsplattformarna i Sverige som ger sina användare tillgång till en appmarknad är: WIX (+ 300 apps), BigCommerce (+100 apps) WooCommerce (+ 900 plugins), Shopify (+ 8000 apps).

Genom att koppla AI verktyg till sin webbplats via appar kan e-handlare få ut programmens fulla potential. Det tillkommer ständigt nya appar som använder AI från allt till merförsäljning till, kundsupport och skapandet av produktinformation såsom produktbeskrivningar och produktbilder. För den som inte är insatt så är ChatGPT en bra plats att starta, men vill man verkligen ta sin framtida e-handel till nästa nivå så är det bästa att använda en plattform som erbjuder appar för att integrera denna typ av verktyg direkt i webbutiken.

Relaterade länkar

Dela den här artikeln
Delbar URL
Föregående inlägg

Positionera Ingram Micro i Norden för framtida tillväxt

Nästa inlägg

Affärsnätverka på CONVENDUM för fler kunder och nya kontakter

Läs nästa
sv_SESvenska