Teknik, cybersäkerhet och företagsnyheter.

Har du frågor eller funderingar inom IT-Branschen? Kontakta vårt dedikerade expertteam genom sociala medier eller e-post för snabb och personlig hjälp. Om du är intresserad av reklammöjligheter, tveka inte att informera oss. Vi ser fram emot att höra från dig!

Barracuda quantum computing

Cyberhoten 2024 – är det dags att börja oroa sig för kvantdatorer?

Säkerhetsriskerna och fördelarna med artificiell intelligens (AI) har haft en stor inverkan när det ska göras förutsägelser inom cybersäkerhet. Lanseringen av ChatGPT i november 2022 satte ljuset på generativ AI samtidigt som det ökade medvetenheten om hur det påverkar vår säkerhet. Frågan är om användningen av kvantdatorer är på väg att ta en liknande bana?

En av de mest uppmärksammade fördelarna med kvantdatorer och ”quantum computing” är en supersnabb beräkningsprocess som kommer att stödja allt från partikelfysikforskning till bättre väderprognoser, trafikoptimering, finansiell modellering och cybersäkerhet. Sverige befinner sig långt fram inom området, bland annat genom den verksamhet som bedrivs på Wallenberg Centre for Quantum Technology, WACQT.

Hot mot kryptografiska standarder


Tekniken kommer också att göra det lättare för cyberkriminella att knäcka kryptering. Eftersom kvantdatorer kan lösa matematiska problem som traditionella datorer inte kan, exempelvis faktorisering av stora primtal, lyfts de ofta fram som ett hot mot nuvarande kryptografiska system.

How will quantum computers change everything
Quantum computers

I november 2022 införde den amerikanska regeringen Quantum Computing Cybersecurity Awareness Act. Om regeringar förbereder sig är frågan om fler också borde göra det?

Barracuda Networks har bett några av sina säkerhetsexperter att kommentera framtiden och frågan om företag och cybersäkerhetsbranschen bör fokusera mer på användningen av kvantdatorer:

Sheila Hara, Senior Director, Product Management, Email Protection:

Även om kvantdatorer inte är ett omedelbart hot mot nuvarande säkerhetsåtgärder är det viktigt att vara proaktiv och förbereda sig för en framtid där kvantkapacitet kan utmana befintliga kryptografiska skydd. Kvantdatorer har den teoretiska förmågan att knäcka allmänt använda krypteringsalgoritmer som RSA och ECC genom en process som kallas Shors algoritm. Det innebär att känsliga uppgifter som krypterats med dessa algoritmer potentiellt skulle kunna dekrypteras av en kvantdator. Konfidentiell information, inklusive personuppgifter, finansiella transaktioner och känslig kommunikation, kan vara i fara om krypteringsmetoderna äventyras av kvantdatorer. Övergången från nuvarande kryptografiska standarder till kvantresistenta standarder kommer att ta tid och kräva noggrann planering. Företag och organisationer måste därför börja överväga denna övergång för att säkra sin data även i framtiden.

Stephan Schachinger, Senior Product Manager, IoT:

De som tror att de har gjort allt för att skydda sig mot de nuvarande hoten borde oroa sig för kvantberäkning, men för de allra flesta organisationer finns det andra säkerhetsutmaningar att prioritera. För närvarande är användningen av kvantberäkning mycket begränsad och det är definitivt inte en vanlig teknik. Men vi bör ha frågan i åtanke för en dag kommer situationen att förändras.

Stefan van der Wal, Consulting Solutions Architect, Application Security, EMEA:

Som så ofta när det gäller säkerhetsfrågor kommer detta att lösas när det redan är för sent. Det är bra att tänka på en företagsstrategi för när kvanttekniken kommer, särskilt eftersom kryptering i stora delar kommer att bli ogiltig när området mognar.

Rohit Aradhya, VP, Managing Director, Engineering:

De kommande åren är kvantberäkningskapacitet ett överhängande hot. Det förväntas att kvantberäkning kommer att hjälpa till att bryta asymmetriska krypteringslösningar som baserar sin säkerhet på heltalsfaktorisering eller diskreta logaritmer. Men det är fortfarande några år kvar innan kvantresurser kan användas för att påverka säkerheten för företag i stor skala. Dessutom bedrivs storskalig forskning och åtgärder om hur man får säkerhetsprodukter och lösningar att hantera hot som bygger på kvantberäkningsförmåga. Vi tror att det är något att se upp med inom en ganska snar framtid, men förmodligen inte 2024.

Dela den här artikeln
Delbar URL
Föregående inlägg

G-Loot tidigare värderat till 1,8 miljarder som e-sportföretag, går i konkurs.

Nästa inlägg

Nästa generations Wi-Fi 7 Standard förväntas färdigställas i början av 2024

Läs nästa
sv_SESvenska