Teknik, cybersäkerhet och företagsnyheter.

Har du frågor eller funderingar inom IT-Branschen? Kontakta vårt dedikerade expertteam genom sociala medier eller e-post för snabb och personlig hjälp. Om du är intresserad av reklammöjligheter, tveka inte att informera oss. Vi ser fram emot att höra från dig!

WIFI 7

Nästa generations Wi-Fi 7 Standard förväntas färdigställas i början av 2024

Certifiering av Wi-Fi 7 – nästa generation inom trådlösa nätverk för hem-, företags- och industrimiljöer – förväntas i slutet av första kvartalet 2024, enligt ett inlägg på Wi-Fi Alliances webbplats.

“Wi-Fi Certified 7, baserad på IEEE 802.11be-teknik, kommer att vara tillgänglig före slutet av Q1 2024,” noterade Alliance, en industrigrupp som sätter Wi-Fi-standarder, samt driver adoption och utveckling av tekniken. i sitt inlägg.

“Wi-Fi 7-enheter kommer in på marknaden idag, och Wi-Fi Certified 7 kommer att underlätta världsomspännande interoperabilitet och föra avancerad Wi-Fi-prestanda till nästa era av anslutna enheter”, tillade det.

Gruppen hävdade att Wi-Fi 7 kommer att tillföra banbrytande möjligheter till applikationer som kräver hög genomströmning, lägre latens och större tillförlitlighet, applikationer som utnyttjar teknologier som förstärkt, virtuell och utökad verklighet, uppslukande 3D-träning och ultra- högupplöst videoströmning.

Fartdåre

“Wi-Fi 7 erbjuder dramatiskt ökade hastigheter över Wi-Fi 6 och 6E”, säger Kristen Hanich, analytiker på Parks Associates , ett marknadsundersöknings- och konsultföretag specialiserat på konsumentteknologiprodukter, i Dallas.

“Wi-Fi 7:s viktigaste särskiljande funktion över 6 och 6E är dess stöd för extremt hög genomströmning, som når hastigheter upp till 46 Gbps jämfört med max 10 Gbps för Wi-Fi 6E,” sa hon till TechNewsWorld.

“Detta är långt bortom vad de allra flesta bostadsabonnenter behöver idag, och också långt bortom vad de flesta privata internetleverantörer erbjuder idag,” fortsatte hon.

“En mer omedelbar fördel för användarna är lägre strömförbrukning från klientenheter som bärbara datorer eller telefoner, men det återstår att se hur stor skillnad detta gör under verkliga förhållanden,” tillade hon.

wifi 7 speed
Wi-fi7

Dynamic Band Switching Advantage

En av de mest efterlängtade nya funktionerna i Wi-Fi 7 är multi-link operation (MLO), noterade Andrew Spivey, en senior analytiker på ABI Research , ett globalt teknikunderrättelseföretag.

“Det kommer att hjälpa till att lösa utmaningarna med spektrumöverbelastning som konsumenter och företag för närvarande står inför genom att avsevärt förbättra spektrumeffektiviteten,” sa han till TechNewsWorld. “MLO gör detta genom att möjliggöra aggregering av flera radiolänkar för att bilda bredare kanaler än vad som annars skulle vara nödvändigt.”

“I dag, om du ansluter till en Wi-Fi-hotspot, måste du bestämma vilket band du ska ansluta till – 2,4 GHz, 5 GHz eller 6 GHz – och det är allt. Så länge du är uppkopplad är det bandet du använder, säger Ross Rubin, huvudanalytiker på Reticle Research , ett rådgivningsföretag för konsumentteknologi i New York City, till TechNewsWorld.

“Vad multilänksoperation låter dig göra,” fortsatte han, “är att ansluta dynamiskt till flera band.”

Spivey tillade att en annan viktig fördel med Wi-Fi 7 är att den ger tillgång till det nyligen släppta 6 GHz-bandet, vilket effektivt fördubblar det tillgängliga spektrumet – och därmed kapaciteten – i USA, vilket också kommer att hjälpa till att övervinna utmaningar med spektrumöverbelastning.

Får dragkraft på marknaden

Rubin förklarade att Wi-Fi Alliance på senare tid har accelererat sin tid till standardisering i takt med de första generationerna av Wi-Fi.

“En anledning till att 6E antogs så snart efter 6 var för att den amerikanska regeringen godkände 6 GHz-bandet – huvudfunktionen i 6E – och alliansen ville tillgodose det”, sa han.

“Däremot,” tillade han, “liknar Wi-Fi 7 mer i linje med vad vi skulle förvänta oss att se i förbättringar jämfört med en tidigare generation.”

De tidigare generationerna – Wi-Fi 6 och 6E – har fått draghjälp på marknaden sedan de lanserades 2019 och 2021. Enligt Wi-Fi Alliance var mer än hälften av de Wi-Fi-aktiverade enheterna som levererades 2022 6 eller 6E certifierad.

“Alliansen förväntade sig att över 350 miljoner Wi-Fi 6E-enheter skulle komma ut på marknaden det året,” sa Hanich. “Detta är mycket snabbare än tidigare Wi-Fi-generationer.”

Marknadens aptit för Wi-Fi 6-enheter kommer sannolikt inte att avta. “Men medan efterfrågan på Wi-Fi 6 kommer att fortsätta, kommer Wi-Fi 7 att se snabb dragkraft, tack vare efterfrågan på dess många nya funktioner, särskilt uppdämd efterfrågan på den extra nätverkskapacitet som Wi-Fi 7 kan erbjuda,” hävdade Spivey .

Tävlar med 6 och 6E

Hanich noterade att nyare standarder alltid konkurrerar med de äldre – på pris om inte annat.

“Antagandet av Wi-Fi 6 och 6E hjälptes av bristen på Wi-Fi 5-chipset, vilket gjorde chipsen svåra att hitta och dyra när de hittades,” sa hon. “7 kommer inte att ha den fördelen och måste konkurrera direkt med Wi-Fi 6 och speciellt 6E.”

“Även om 7 erbjuder dramatiskt högre bandbredd än Wi-Fi 6E, är det långt bortom behoven hos de flesta konsumenter idag”, fortsatte hon. “Det finns nischer där det kommer att gå väldigt bra, dock – AR/VR-applikationer, företagsmiljöer där människor behöver flytta stora mängder data snabbt, och så vidare.”

Det finns dock tecken på att Wi-Fi 6E kanske inte skadar Wi-Fi 7-försäljningen så mycket.

I en forskningsrapport som Spivey skrev i november, noterade han att förväntan på Wi-Fi 7 har varit hög under 2023. Samtidigt, fortsatte han, har få Wi-Fi 6E-distributioner gjorts under året hittills, vilket återspeglar en allmänt känd tro att Wi-Fi 6E bara var en språngbräda standard och att dess relevans snabbt skulle minska vid ankomsten av Wi-Fi 7.

Långsam marknadsintegration

Att få certifiering från Wi-Fi Alliance är bara början på marknadsresan för Wi-Fi 7.

“Tiden det tar för en ny Wi-Fi-standard att införlivas på marknaden varierar, men det tar vanligtvis två till tre år för utbredd användning,” Mark N. Vena, VD och huvudanalytiker på SmartTech Research , i San Jose, Kalifornien, berättade för TechNewsWorld.

Han nämnde flera faktorer som påverkar införandet, inklusive enhetstillgänglighet och kostnad, upplevda fördelar med standarden och hur marknadsföring skapar medvetenhet om standarden.

Hanich höll med om att det tar år för marknaden att anamma en ny standard. “Det beror på hur mycket av ett språng framåt tekniken representerar och hur efterfrågad den är”, sa hon.

“Wi-Fi 6 och 6E hade ett snabbt upptag jämfört med tidigare generationer, delvis på grund av pandemin – Internetleverantörer uppgraderade sina routrar och konsumenter gick ut och köpte nya produkter,” fortsatte hon.

“Det finns redan några förcertifierade Wi-Fi 7-enheter på marknaden, och premiumprodukter kommer sannolikt att inkludera 7 så snart certifierade chips är tillgängliga”, tillade hon, “men det tar vanligtvis längre tid att sippra ut till resten av ekosystemet.”

Dela den här artikeln
Delbar URL
Föregående inlägg

Cyberhoten 2024 – är det dags att börja oroa sig för kvantdatorer?

Nästa inlägg

Nya Galaxy Book4-serien: Den smartaste och kraftfullaste Galaxy Book hittills

Läs nästa
sv_SESvenska