Teknik, cybersäkerhet och företagsnyheter.

Har du frågor eller funderingar inom IT-Branschen? Kontakta vårt dedikerade expertteam genom sociala medier eller e-post för snabb och personlig hjälp. Om du är intresserad av reklammöjligheter, tveka inte att informera oss. Vi ser fram emot att höra från dig!

Black Week – Kraftfullt IT-hot mot både företag och konsument

Henrik Hammarstrom it branschen 2023
Henrik Hammarstrom it branschen 2023

Samma vecka som Black Week blir allt viktigare för svenska företag och konsumenter, ökar även de kopplade cyberhoten. ”Det inträffar en attack var elfte sekund”, varnar Henrik Hammarström på GlobalConnect, som ger tips både till företag och konsumenter för att skydda sig mot hackare.

Med en förväntad omsättning på 8,7 miljarder är Black Week-handeln en av de mest avgörande veckorna för svenska återförsäljare, konsumenter och hackare. För återförsäljare, många av dem har haft ett utmanande år, innebär veckan en chans till återhämtning. Samtidigt gör det dem till attraktiva mål för hackare som kräver lösen för att återfå kontrollen över sina webbplatser. Några minuter av en komprometterad, kraschad eller långsam webbplats kan resultera i betydande ekonomiska förluster och skada för varumärket. Detta år har sett en ökning av IT-attacker mot svenska företag jämfört med tidigare perioder.

“Black Week är högsäsong för hackare och bedragare. De vet att kunderna är ute efter erbjudanden och översvämmar marknaden med falska erbjudanden. Det är ett verkligt hot, och tyvärr faller många offer för det”, säger Henrik Hammarström, chef på IT- och telekommunikationsföretaget GlobalConnect.

Trots betydande investeringar i säkerhetssystem de senaste åren förblir företag sårbara. En av de snabbast växande orsakerna till cyberbrott är personalens oaktsamhet. Därför betonar Henrik Hammarström vikten av att utbilda personalen.

“Att vara mänsklig är både en fördel och en nackdel. Många använder samma lösenord för alla inloggningar, använder arbetsdatorn för privata aktiviteter och avfärdar snabbt säkerhetsvarningar. Företag har en skyldighet att minska möjligheten för enskilda anställda att utsätta företaget för risker”, säger Henrik Hammarström.

GlobalConnect it branschen

Att handla på nätet har blivit allt vanligare, och enligt Postnord sker 77 procent av Black Week-köpen online. Det har öppnat upp fler möjligheter för cyberbrottslingar. En av favoritmetoderna är att skicka e-postmeddelanden med lockande erbjudanden. En bra riktlinje är att vara extra försiktig om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant.

“Erbjudandena ser ofta ut att komma från trovärdiga avsändare, men om du lämnar ut dina kontouppgifter kan det bli en kostsam affär. Om du använder din arbetsmejl ökar riskerna ännu mer, eftersom hackare då kan komma åt din arbetsgivare”, varnar Henrik Hammarström.

Inför årets Black Week har Henrik Hammarström och GlobalConnect sammanställt tips för både företag och konsumenter för att minimera risken att drabbas av cyberhot.

5 Tips för Företag:

 1. Förbered för Rusning – Långt i Förväg: Se till att infrastrukturen klarar belastningen när många handlar.
 2. Testa Kontinuerligt: Regelbundna tester avslöjar begränsningar och svagheter i systemet.
 3. Säkra Samarbeten: Externa lösningar i verksamhetens ekosystem gör er sårbara.
 4. Skapa Backup-system: Moderna lösningar som inte lätt kan raderas förenklar rensningen av servrar och snabb återhämtning efter en attack.
 5. Förbered och Utbilda Ditt Team: Attacker sker oftast genom ovetande anställda.

Tips för Konsumenter:

 1. Använd Lösenordshanterare eller Unika, Regelbundet Bytta Lösenord: Lösenord bör alltid innehålla bokstäver, siffror och symboler.
 2. Uppdatera Ditt Antivirusprogram.
 3. Var Försiktig med Erbjudanden via E-post: Under shoppinghögtider kommer många erbjudanden via e-post. Istället för att klicka på länkarna, besök webbplatsen direkt och leta upp erbjudandet.
 4. Handla på Webbplatser med Kända Betalningsmetoder: Var försiktig med webbplatser som begär information för att “spara till nästa gång”.
 5. Var Skeptisk mot Mycket Låga Priser.
 6. Undvik Att Använda Ditt Huvudkort: Använd ett kort med minimala medel och länka det inte till ditt lönekonto.
 7. Granska Företaget du Tänkt Handla Från: Läs recensioner från andra kunder och/eller anmälningar.
 8. Blockera Omedelbart Ditt Kort och Anmäl Till Polisen Om Du Drabbas.
Dela den här artikeln
Delbar URL
Föregående inlägg

Vad är ransomware?

Nästa inlägg

Digitaliseringen i fastighetssektorn tar långsam fart

Läs nästa
sv_SESvenska