Teknik, cybersäkerhet och företagsnyheter.

Har du frågor eller funderingar inom IT-Branschen? Kontakta vårt dedikerade expertteam genom sociala medier eller e-post för snabb och personlig hjälp. Om du är intresserad av reklammöjligheter, tveka inte att informera oss. Vi ser fram emot att höra från dig!

check point black friday it branschen

Lyxvarumärken utnyttjas av cyberkriminella under Black Friday

IT-säkerhetsföretaget Check Point Software Technologies varnar för ökad risk för nätfiskeattacker under Black Friday. En framväxande trend är att bedragare efterliknar kända leveransföretag och exklusiva varumärken som Louis Vuitton, Ray Ban och Rolex. Angreppen sker främst via e-post, och det är viktigt för konsumenter att vara extra vaksamma när de handlar online under Black Friday och julhandeln.

De största shoppingperioderna, Black Friday och julhandeln, närmar sig, och i samband med detta ökar även risken för bedrägerier.

I år riktas bedrägerierna särskilt mot leveransföretag, och under oktober 2023 har Check Point Software observerat en ökning på 13 procent av skadliga filer kopplade till order och leveranser jämfört med samma period föregående år.

Under den senaste månaden har vi noterat en påtaglig ökning av nätfiskeattacker relaterade till leveranser och nätshopping. Det är därför av stor vikt att konsumenterna är extra uppmärksamma nu när vi närmar oss årets mest populära nätshoppingperiod, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Software. Med ökad användning av AI av cyberkriminella blir det svårare att identifiera nätfiskemejl visuellt, vilket betonar behovet av att säkerställa att både företag och privatpersoner har uppdaterade system för att skydda sig.

Black Friday sales it branschen

Här är tre tips för att upptäcka bedrägeriförsök:

  1. Ignorera visningsnamnet – visningsnamnet på nätfiskemejl förvrids ofta för att dölja den verkliga avsändaren. Kontrollera istället avsändarens e-postadress för att verifiera att den kommer från en pålitlig källa.
  2. Verifiera avsändarens domän – bedragare använder ofta en felaktig domän som liknar den organisation de försöker imitera. Var uppmärksam på felstavningar eller variationer och jämför med företagets officiella hemsida. Skillnader indikerar en potentiell bedrägeri.
  3. Kontrollera länkar innan du klickar – nätfiskeattacker syftar till att få offret att klicka på skadliga länkar. Genom att undersöka länkarna kan du säkerställa att de leder dit de påstår. Håll muspekaren över länken utan att klicka för att förhandsgranska destinationen. Ett säkert knep är att undvika att klicka på mejllänkar och istället besöka företagets webbplats direkt från webbläsaren.

För mer information, läs Check Point Softwares blogg: https://blog.checkpoint.com/research/november-shopping-schemes-check-point-research-unveiling-cybercriminal-tactics-as-luxury-brands-become-pawns-in-email-scams/

Dela den här artikeln
Delbar URL
Föregående inlägg

CONVENDUM erbjuder kurser och utbildningar genom Lexicon

Nästa inlägg

Humane lanserar Ai Pin – Markerar en ny början för personliga AI-enheter

Läs nästa
sv_SESvenska