Teknik, cybersäkerhet och företagsnyheter.

Har du frågor eller funderingar inom IT-Branschen? Kontakta vårt dedikerade expertteam genom sociala medier eller e-post för snabb och personlig hjälp. Om du är intresserad av reklammöjligheter, tveka inte att informera oss. Vi ser fram emot att höra från dig!

cpr ChatGPT security

Desinformation – Det mäktigaste vapnet för cyberkriminella

Cybersäkerhetsföretaget Check Point Software hävdar att vi nu befinner oss i en post-sanningsera som når nya höjder i takt med att cyberkriminella grupper alltmer utnyttjar artificiell intelligens (AI). Genom användningen av generativa AI-verktyg sprids desinformation på ett mer trovärdigt sätt, vilket möjliggör genomförandet av sofistikerade kampanjer med skadliga hot.

Drabbats av en ransomware-attack

Under årets tre första kvartal noterade Check Point Softwares forskningsorganisation CPR att 1 av 34 företag globalt hade drabbats av en ransomware-attack – en ökning med 4 procent jämfört med föregående år. Cyberhoten ökar inte bara i antal utan blir också mer komplexa, effektiva och svåra att upptäcka. Dessa attacker kopplas ofta till dataförstöring och stöld, men har sina rötter i identitetsstölder eller att cyberkriminella grupper skapar falska data för att genom desinformationskampanjer få tillgång till känslig information och data.

check point it branschen
Check Point Software

AI och deepfake-teknik gör ransomware-attacker mer effektiva. Ett av de vanligaste sätten att få tag på känsliga data är genom nätfiske, där cyberkriminella skickar falska e-postmeddelanden eller sms och utger sig för att vara någon annan. Dessa attacker blir allt svårare att upptäcka för det mänskliga ögat. Genom användningen av AI kan e-post och sms, som tidigare var klumpigt formulerade och visuellt felaktiga, nu efterlikna organisationen eller personen de utger sig för att vara på ett nästan identiskt sätt.

En annan växande trend inom nätfiske är användningen av deepfake, där cyberkriminella tar det ett steg längre och manipulerar videor, bilder och till och med telefonsamtal för att utge sig för att vara någon annan och på så vis få tillgång till känslig information. Den tekniska utvecklingen har ökat effekten av ransomware-attacker, som har varit en av de största cyberhoten det senaste året och ökat med 37 procent.

Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Software, understryker behovet för företag att försvara sig mot AI-baserade attacker som förfalskar, manipulerar och sprider falsk information. Ekdahl betonar vikten av att organisationer antar strategier för att förebygga hot, investera i utvecklingen av cybersäkerhet och implementera AI i sina system. Eftersom cyberattacker troligtvis kommer att bli både vanligare och mer effektiva, och bedrägeriteknikerna mer sofistikerade och trovärdiga, är det viktigt att ha en solid cybersäkerhetsstrategi som ständigt ses över för att uppdatera den för förebyggande säkerhet.

Dela den här artikeln
Delbar URL
Föregående inlägg

DreamHack kommer till Stockholm – blir den största festivalen någonsin

Nästa inlägg

Positionera Ingram Micro i Norden för framtida tillväxt

Läs nästa
sv_SESvenska