Teknik, cybersäkerhet och företagsnyheter.

Har du frågor eller funderingar inom IT-Branschen? Kontakta vårt dedikerade expertteam genom sociala medier eller e-post för snabb och personlig hjälp. Om du är intresserad av reklammöjligheter, tveka inte att informera oss. Vi ser fram emot att höra från dig!

Martin Lippert

GlobalConnect medverkar i ett kritiskt infrastrukturprojekt för framtidens superteknologi

Kvantumteknologi har länge setts som en revolutionär kraft som kommer att omforma olika industriella sektorer. Denna framtidsspaning delas av Martin Lippert, koncernchef för GlobalConnect, ett företag som spelar en central roll i att driva denna förändring framåt.

GlobalConnect har nu blivit en del av det viktiga infrastrukturprojektet QCI.DK i Danmark. Projektet är en del av en bredare europeisk satsning för att etablera en robust infrastruktur som kan säkra kommunikationen i en framtid där kvantdatorer blir allt vanligare.

Med sitt omfattande nätverk som hanterar hälften av all internettrafik i Norden, har GlobalConnect en unik position för att bidra till detta projekt. Företagets expertis inom säker digital infrastruktur har varit avgörande för att kunna delta i QCI.DK-projektet, där de samarbetar med andra ledande aktörer.

QCI.DK är en del av det större EuroQCI-projektet, vilket syftar till att skapa ett kvantsäkert kommunikationsnätverk över hela Europa. Det danska delprojektet har en budget på 6 miljoner euro och inkluderar bland annat konstruktion och testning av över 200 km säkert fibernätverk.

Martin Lippert
GlobalConnect – Martin Lippert

Martin Lippert betonar vikten av att ligga i framkant när det gäller kvantteknologi, samtidigt som han varnar för de nya risker den innebär. Han påpekar att teknologin kan öppna dörren till kritiska områden som internetbanker och mobiltelefoner, vilket gör det nödvändigt att investera i säker infrastruktur.

Inom ramen för QCI.DK kommer ett kvantsäkert stadsnätverk att etableras mellan fem danska offentliga myndigheter och två datacenter i Köpenhamnsområdet. Dessutom kommer infrastrukturen att inkludera en långdistanslänk på 200 km för att ansluta tre universitetspartners. Projektet kommer att använda tre olika metoder för kvantnyckeldistribution (QKD) för att säkra kommunikationen.

Detta samarbetsprojekt mellan universitet, företag och offentliga myndigheter finansieras av den danska regeringen och Europeiska kommissionen genom programmet Digital Europe. Förutom GlobalConnect är andra deltagande parter Danmarks Tekniska Universitet, Köpenhamns universitet, Syddansk Universitet, Danska e-infrastrukturkonsortiet och företaget Sparrow Quantum.

Arbetet med projektet inleddes under 2023, och i januari 2024 antogs GlobalConnect som en officiell partner i QCI.DK-projektet, vilket markerar en viktig milstolpe i arbetet för att säkra framtidens kommunikationsinfrastruktur.

Dela den här artikeln
Delbar URL
Föregående inlägg

Dynatrace utökar sin plattform med mer kraftfullt AI-stöd

Nästa inlägg

Sigma Industry West firar ett decennium av framgång

Läs nästa
sv_SESvenska