Teknik, cybersäkerhet och företagsnyheter.

Har du frågor eller funderingar inom IT-Branschen? Kontakta vårt dedikerade expertteam genom sociala medier eller e-post för snabb och personlig hjälp. Om du är intresserad av reklammöjligheter, tveka inte att informera oss. Vi ser fram emot att höra från dig!

g loot johan persson

G-Loot tidigare värderat till 1,8 miljarder som e-sportföretag, går i konkurs.

Det svenska e-sportföretaget G-Loot tog för tre år sedan in betydande belopp från tunga investerare som Swedbank Robur. Trots detta lyckades bolaget aldrig riktigt få igång sin affärsverksamhet och har kämpat med höga förluster. Nu har ägarna tagit det tunga beslutet att försätta verksamheten i konkurs.

“Vi har gjort absolut allt vi kan för att hitta en lösning”, säger vd:n Johan Persson.

Tyvärr visade sig affärsidén inte vara hållbar. I början av 2023 omstartades plattformen under det nya varumärket Stryda. Den största skillnaden var att användarna inte längre tävlade om riktiga pengar utan snarare ära eller priser inuti spelen.

Nu, knappt ett år senare, når Stryda sitt slut. Ägarna har fattat beslutet att försätta bolaget i konkurs, och detta bekräftas av vd Johan Persson.

“Det är naturligtvis tungt. Vi var tvungna att inse verkligheten; marknaden finns inte där på samma sätt, och investerares riskaptit är på rekordlåga nivåer. Vi har gjort allt vi kan för att hitta en lösning, men nu såg styrelsen att det inte fanns något sätt att skapa mer aktieägarvärde genom att fortsätta investera, så de beslutade att dra ur kontakten”, säger han.

Bolaget har i stort sett haft noll intäkter, och under de tre första kvartalen i år uppgick rörelseförlusterna till totalt 62,3 miljoner kronor. Vid slutet av september fanns endast 23 miljoner kronor kvar i kassan.

G loot konkurs
G-Loot is a platform that lets you join challenges for the games you play.

I juni beslutade ägarna till G-Loot att utreda möjligheten att ta in extern finansiering från nya investerare eller att sälja hela företaget. Johan Persson berättar att företaget har arbetat med UBS i denna process, men det ledde tyvärr inte till någon framgång.

“Vi har presenterat caset för över 100 finansiella och strategiska investerare och köpare. Vi kom väldigt långt med vissa, och vi har hela tiden känt att det var nära. Men nu i veckan fick vi ett nej i en långtgående process, vilket ledde till att styrelsen fattade detta beslut.”

Formellt sett är det dotterbolaget Stryda AB som nu inte längre finansieras av ägarna och går i konkurs, medan moderbolaget G-Loot Global Esports AB, som för närvarande inte har någon egentlig verksamhet, kommer att fortsätta existera.

“Plattformen och de cirka 45 anställda finns i dotterbolaget”, förklarar Johan Persson och uttrycker sin uppskattning för “allt det hårda arbete som de anställda har lagt ner”.

När konkursen formellt inleds kommer en konkursförvaltare att försöka realisera så mycket värde som möjligt, exempelvis genom att sälja tillgångarna i Stryda. Det kan potentiellt fungera som en lindring för ägarna i moderbolaget.

“Vi har en tekniskt avancerad och välfungerande plattform, samt en betydande användarbas. Jag anser att det finns ett stort värde i bolaget, men samtidigt måste det finnas en köpare på andra sidan som kan förverkliga det”, säger Johan Persson.

Vid tidpunkten för konkursen hade G-Loot endast två styrelseledamöter. Ordföranden Jonas Eriksson, som också innehar samma roll hos den First North-noterade spelutvecklaren Mag Interactive, och ledamoten Håkan Jerner, som är kommersiell chef i Norden på spelbolaget Betsson.

Dela den här artikeln
Delbar URL
Föregående inlägg

Senaste statistiken visar att bedrägerierna ökar under julhandeln – Visa uppmanar kunder att vara vaksamma

Nästa inlägg

Cyberhoten 2024 – är det dags att börja oroa sig för kvantdatorer?

Läs nästa
sv_SESvenska